گاهي افراد به دلايل مختلف احساساتشان را پنهان ميكنند. مثلا ممكن است در موقعيتي احساس خوبي نداشته باشند، اما بهخاطر رودربايستي تظاهر كنند خوشحال هستند و لذت ميبرند. تظاهر به احساسات غيرواقعي آفت روابط عاطفي، كاري، خانوادگي و دوستانه است. در اين مقاله ميگوييم وقتي كسي نقش بازي ميكند، چه نشانههايي دارد تا با تشخيص اين مسئله بتوانيد مشكلات روابط را از بين ببريد و به طرف مقابل كمك كنيد احساسات واقعياش را بروز بدهد.
منظور از تظاهر به احساسات غيرواقعي چيست؟
يكي از اولين اصول برقراري ارتباط سالم اين است كه افراد احساساتشان را صادقانه بروز بدهند و آنها را پنهان نكنند. احساسات عملكردي اجتماعي دارند كه بين انسانها درك متقابل ايجاد ميكنند و امكان همزيستي و سازگاري را برايمان فراهم ميكنند. احساسات زبان مشترك بين ما و حتي ساير موجودات زنده است كه بدون نياز به كلام نشان ميدهد در لحظه به چه چيزي نياز داريم.
تظاهر به احساسات غيرواقعي زماني رخ ميدهد كه كسي احساسات واقعياش را بروز نميدهد و در جبههاي دروغين قرار ميگيرد. افرادي كه به اين رفتار عادت دارند، معمولا سعي ميكنند احساسات منفي مانند خشم يا نااميدي خود را پنهان كنند تا دچار دردسر نشوند.
يكي از متداولترين سناريوهاي تظاهر احساسات اين است كه فرد لبخندي تصنعي ميزند و سعي ميكند لحن صحبتش را تا حد امكان دوستانه نگه دارد و به صحبت با مخاطب ادامه ميدهد. گاهي هم اين افراد تلاش ميكنند آنچه را تظاهر ميكنند دروني احساس كنند تا رفتارشان طبيعيتر باشد. در اين حالت ايفاي نقش آنها عميقتر ميشود و ديگر سطحي و تصنعي نيست، اما نكته مهم اين است كه فرد همچنان احساسات واقعياش را بروز نميدهد و مشغول تظاهر است.
تظاهر به احساسات غيرواقعي چه معايبي دارد؟
محققان دانشگاه ويرجيناي غربي در سال ۲۰۲۱ تحقيقاتي در اين باره انجام دادند. آنها به اين نتيجه رسيدند كه تظاهر به احساسات غيرواقعي با برخي از پيامدهاي منفي شخصي و كاري ارتباط مستقيم دارد.
بر اساس تحقيقات آنها، افرادي كه به بروز احساسات جعلي عادت دارند در مقايسه با ديگران:
- كمتر سلامتاند؛
- در رفاه كمتري به سر ميبرند؛
- عملكرد كاري ضعيفتري دارند؛
- رضايت شغلي كمتري دارند.
اين موارد تنها اثرات تظاهر به احساسات غيرواقعي نيستند؛ كارمنداني كه به اين رفتار عادت كردهاند، آن را در موقعيتهاي غيركاري هم انجام ميدهند. در نتيجه ممكن است روابط شخصيشان هم تحتتأثير قرار بگيرد.
اين مسئله فقط مختص روابط كاري نيست و در روابط والدين و فرزندان هم بهشدت ديده ميشود. فرزندان بهخاطر قدرت بيشتر پدر و مادر يا بهخاطر ترسي كه از آنها دارند، احساساتشان را بروز نميدهند و تظاهر ميكنند احساسي مشابه والدينشان دارند. آنها نظراتشان را بيان نميكنند و ترجيح ميدهند بهجاي توبيخشدن، سكوت كنند.
۵ نشانه اينكه افراد احساسات واقعي خود را بروز نميدهند
با تشخيص اينكه خودتان تا چه اندازه احساساتتان را پنهان ميكنيد، ميتوانيد متوجه شويد اين كار چه نشانههايي دارد. بررسي كنيد هنگامي كه در حال تظاهر به احساسات غيرواقعي هستيد، چه رفتارهايي ميكنيد تا اگر طرف مقابل رفتاري مشابه نشان داد، بتوانيد اين موضوع را بهراحتي تشخيص دهيد.
در ادامه، ۵ نشانه مهم را توضيح دادهايم كه به شما نشان ميدهند مخاطبتان در حال تظاهر به احساسات جعلي است و احتمالا در باطن احساس ديگري دارد. اين نشانهها معكوس هم عمل ميكنند؛ يعني اگر فردي اين رفتارها را از خود نشان ندهد، متوجه ميشويد كه فرد احساساتش را صادقانه ابراز ميكند.
۱. هماهنگنبودن احساسات طرف مقابل با موقعيت
پيش از هرچيز دقت كنيد كه در چه موقعيتي قرار داريد و احساسات طبيعي در چنين موقعيتي چه بايد باشد. مثلا ممكن است در جلسهاي كاري مشغول صحبت درباره برخي از مسائل كليشهاي و كسلكننده باشيد و خودتان هم اين را بدانيد. با اين حال وقتي به مخاطب نگاه ميكنيد، متوجه ميشويد كه او لبخند ميزند و طوري به شما گوش ميدهد كه انگار در حال شنيدن داستاني جذاب است! در چنين موقعيتي به اين فكر كنيد كه شايد آنچه ميبينيد احساسات واقعي طرف مقابل نباشد. او فقط قصد دارد رضايت شما را جلب كند و به همين دليل احساساتش را بروز نميدهد.
۲. رفتار مصنوعي فرد
همه انسانها بازيگران هاليوود نيستند كه بتوانند بهخوبي نقش هر احساسي را بازي كنند. به همين دليل زماني كه مخاطبتان در حال تظاهر به احساسات غيرواقعي است، متوجه ميشويد كه يك جاي كار ميلنگد!
ممكن است مخاطب در بروز احساسات غيرواقعي بيش از حد اغراق كند يا كاملا مشخص باشد كه در حال تظاهركردن است. مثلا شما چيزي ميگوييد كه چندان خندهدار نيست، ولي طرف مقابل براي جلبتوجه شما چند دقيقه بلندبلند ميخندد! در اين صورت مشخص است كه فرد واقعا دلش نميخواسته به يك شوخي ساده تا اين اندازه بخندد و فقط براي حفظ ظاهر اين كار را انجام داده است.
۳. اضطراب فرد
منظور از اضطراب اين نيست كه دست يا صداي مخاطبتان از استرس بلرزد! گاهي اوقات ممكن است در حين صحبت، نشانههاي كوچكي از استرس را در طرف مقابل ببينيد. مثلا ممكن است رشته كلام از دستش در برود، دستهايش سرد شوند، بيقرار باشد و به طور كلي هنگام صحبت با شما، آرام نباشد. البته استرس در مكالمه ميتواند علتهاي مختلفي داشته باشد و تظاهر به احساسات غيرواقعي يكي از آنهاست.
۴. منفعت فرد در پنهانكردن احساساتش
گاهي اوقات افراد فقط به اين خاطر به احساساتي غيرواقعي تظاهر ميكنند كه ميخواهند منفعتي به دست آورند. مثلا ممكن است امتيازي از مافوق خود بگيرند يا سرمايهاي اجتماعي به دست آورند.
گاهي اوقات هم افراد فقط به اين دليل احساسات واقعيشان را نشان نميدهند كه از واكنش طرف مقابل ميترسند. اين علامت معمولا در افرادي ديده ميشود كه در حال تعامل با مقامات بالاتر از خود هستند. آنها سعي ميكنند واكنشي نشان دهند كه باب ميل طرف مقابل باشد تا بتوانند رضايت فرد قدرتمندتر را جلب كنند.
۵. منزويشدن فرد و فاصلهگرفتنش از شما
گاهي ممكن است مخاطبان تنها به اين خاطر احساساتشان را پنهان كنند كه شما از آنها انتظاراتي ناعادلانه داريد. مثلا پدري را تصور كنيد كه ميخواهد فرزندش پزشك شود و اگر فرزند بگويد علاقهاي به اين رشته ندارد، او را توبيخ ميكند. در نهايت فرزند به جايي ميرسد كه احساسات واقعياش درباره رشته پزشكي را نشان نميدهد و حتي ممكن است در اين رشته تحصيل كند!
منبع اين مقاله سايت چطور است.
این مقاله به بررسی دستهبندی احساسات در روانشناسی، از احساسات اصلی تا فرعی، و کاربردهای آنها در زندگی روزمره میپردازد.
https://butc.ir/2024/12/06/انواع-احساسات-اصلی-و-فرعی-در-روانشناس/