
جدار داخلي معده از غشايي تشكيل شده كه آن را از محيط اسيدي محافظت ميكند. اين غشاء محافظ اگر به هر دليلي از بين برود، مخاط معده در معرض مستقيم اسيد قرار گرفته و آسيب ميبيند. نتيجه چنين آسيبي معده درد، تهوع و استفراغ است كه علت آن طبيعتا بايد توسط پزشك تشخيص داده شده و درمان گردد. مصرف برخي غذاها ميتواند از جدار معده در برابر برخي آسيبها محافظت كند يا در كنار درمانهاي دارويي براي درمان معده درد مفيد واقع شود. در ادامه اين بخش از مجله دلتا با انواع غذا براي معده درد آشنا ميشويد.
موز
يكي از خوراكهاي موثر براي درمان معده درد، موز است، ارزش غذايي موز و خواص آن براي سلامتي بر كسي پوشيده نيست. خواص پروبيوتيكي موز باعث رشد و تغذيه باكتريهاي مفيد براي معده ميشود و اسهال مزمن را درمان ميكند. اين خوراك، اسيد اضافي معده را خنثي كرده، جدار داخلي معده را ميپوشاند و باعث كاهش درد معده ميشود. موز، سلولهاي سطح معده را تقويت ميكند و باعث ايجاد مانعي در برابر عوامل بيماري زا براي معده ميشود. همچنين زخمها و التهابات معده را بهبود ميبخشد و در درمان اسهال كاربرد دارد. اين ميوه پرخاصيت در درمان و بهبود زخمهاي روده و رفع بي نظمي و اختلال كار رودهها نيز نقش به سزايي ايفا ميكند.
برنج سفيد
برنج نوعي غذا براي معده درد محسوب ميشود كه از گذشتههاي دور براي درمان بيماريهاي دستگاه گوارش و به خصوص اسهال مورد استفاده قرار ميگرفته است. برنج با كاهش تحريكات معده و روده و داشتن خاصيت ضد التهابي، يكي از غذاهاي موثر در درمان معده درد است كه در كنار مقداري مرغ آبپز ساده غذايي كامل محسوب ميشود. كته برنج نيز كه با پختن برنج ساده همراه با مقداري نمك به صورت دمي درست ميشود، با جبران آب از دست رفته بدن و تنظيم تخليه به درمان اسهال كمك ميكند.
سس سيب
سس سيب با داشتن خاصيت نشاستهاي بالا و اسيديته پايين ميتواند براي معده درد مفيد واقع شود. سيب به دليل برخورداري از مقادير بالاي فيبر ميتواند به تنظيم حركات روده و دفع مدفوع كمك كرده و باعث از بين رفتن يبوست شود. همچنين در موارد اسهال، علائم بيماري را كاهش دهد. براي درست كردن سس سيب:
- سيب را پوست گرفته، خرد كنيد و با مقداري آب بپزيد.
- سيب پخته را در غذاساز يا مخلوط كن به صورت پوره درآوريد و مقداري عسل به آن اضافه كنيد.
سيب و فراوردههاي آن
خواص سيب و فوايد آن براي سلامتي بسيار است. سيب، يكي از ميوههايي است كه به علت داشتن خاصيت قليايي، اسيد اوريك را خنثي كرده و ترشحات غدد معده را تنظيم ميكند. سيب بدون پوست براي ورم معده و زخم معده مفيد است و رنده شده آن درد معده را تسكين ميدهد. افراد مبتلا به زخم معده ميتوانند سيب را به صورت فالوده درآورند. براي درست كردن فالوده سيب:
- يك عدد سيب زرد را پوست گرفته و رنده كنيد.
- يك قاشق غذاخوري عسل و يك قاشق غذاخوري گلاب به آن اضافه كنيد تا نفخ آن گرفته شود.
علاوه بر فالوده سيب، مرباي سيب نيز براي معده درد مفيد است و سوء هاضمه را رفع ميكند. براي درست كردن مرباي سيب:
- سيب را به قطعات كوچك برش بزنيد و با مقداري آب بپزيد.
- سپس شكر را به آن اضافه كرده و اجازه دهيد بجوشد تا قوام آيد.
شربت سيب يكي ديگر از خوراكهاي مفيد براي معده درد است كه با آب سيب درست ميشود و معده را تقويت ميكند. براي درست كردن شربت سيب:
- ۸۵۰ گرم شكر را به ۵۰۰ گرم آب سيب اضافه كرده و روي حرارت ملايم بپزيد.
- اجازه دهيد تا شربت قوام آيد و پس از خنك شدن در يخچال نگهداري كنيد.
نان تست
از انواع غذا براي معده درد ميتوان به نان تست اشاره كرد، بسياري از افراد در مواجهه با درد معده تمايلي به خوردن ندارند، اما استفاده از نان تست در چنين شرايطي نه تنها ميتواند در تسكين درد معده موثر واقع شود بلكه از رفلاكس اسيد معده نيز جلوگيري ميكند. در واقع نان تست، سموم مشكل ساز دستگاه گوارش را جذب كرده و باعث كاهش درد معده ميشود.
سيب زميني
سيب زميني پخته نوعي غذا براي درد معده است كه با داشتن مولكولهاي آنتي باكتريال خاص در درمان ناراحتيهاي معده مفيد است. طبق گفته متخصصان خوردن آب سيب زميني خام نيز به صورت ناشتا براي درمان زخمهاي معده و اثني عشر موثر بوده و به بهبود آن كمك ميكند.
جو دوسر
جو دوسر نوعي غذا براي معده درد است كه ميتواند به عنوان صبحانه مورد استفاده قرار گيرد. اين دانههاي غني از فيبر، ميتوانند اسيد معده را جذب كرده، رفلاكس اسيد معده را كاهش دهند و درد ناشي از آن را التيام بخشند.
كراكر نمكي
كراكر نمكي نوع غذا براي درد معده غني از نشاسته است و با جذب اسيد معده ميتواند در كاهش حالت تهوع و معده درد موثر واقع شود.
زنجبيل
زنجبيل نوعي خوراك براي معده درد است كه با داشتن مادهاي به نام جينجرول بر سيستم عصبي مركزي و گوارشي تاثير گذاشته و در درمان معده درد، حالت تهوع و اسهال موثر است. زنجبيل از گذشتههاي دور به صورت چاي زنجبيل، نوشيدني زنجبيل و يا در تهيه غذاها استفاده ميشده و براي درمان بسياري از ناراحتيهاي گوارشي مفيد بوده است.